English Português Svenska

Afro-brasiliansk dans

Afro-brasiliansk dans är en sammanfattande term för alla danser som uppstått i Brasilien under inflytande av afrikansk kultur. Hit hör förutom samba och dança dos Orixás, bland andra brasilianska gatu/karnevalsdanser som samba-reggae och axé, maracatu från Pernambuco, samt nutida afro-brasiliansk dans. Alla dessa former har gemensamt en stark koppling mellan dans och musik, dansen ackompanjeras ofta av trummor och slagverk.

Kännetecknande för afro-brasiliansk musik är polyrytmin, och på samma sätt är dansen polycentrisk – huvud, höfter och fötter kan i samma dans röra sig till olika rytmer i musiken och i olika tempo. Kroppen strävar både nedåt, från höfterna och ned djupt ”rotad” med en stark bas, och utåt/uppåt från höfterna och upp. Det gör den afro-brasilianska dansen kraftfull och glädjefylld, explosiv men samtidigt graciös.

Ta Foda from Paula de Hollanda on Vimeo.

I videon dansar Paulas elever i afro-brasiliansk dans fortsättning, Dansforum.


Besök mig på Facebook och Vimeo
Kalendarie